Victor Ponta: Cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia de facilitatea fiscală privind scutirea de penalităţi

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia de facilitatea fiscală privind scutirea de penalităţi, ca urmare a actului normativ care va fi adoptat de Executiv.

‘Cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile nu vor plăti nici în continuare. Sper cu excepţiile de rigoare (…) ceilalţi să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piaţă’, a spus Ponta, în debutul şedinţei de Guvern.

El a explicat că facilitatea fiscală va fi ‘pentru cei care îşi plătesc în totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile până în martie’.

‘Atunci, nu le mai luăm acele penalităţi în plus, categoric, ca orice penalitate cu care îi duceam în insolvenţă, la faliment, şi nu mai plăteau nimic. Nu scutim de niciun leu. Cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau nu plătesc datoria integral nu beneficiază. Nu este o amnistie în niciun caz, nu ştiu de ce se foloseşte termenul de amnistie, este profund incorect şi tehnic, şi gramatical, că nu amnistiem pe nimeni, ci pur şi simplu dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă aşa cum este normal’, a arătat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, ordonanţa referitoare la amnistia fiscală pentru persoane fizice şi juridice. Potrivit proiectului, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016.