Victor Ponta: E meritul clasei politice că putem face ceva pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului referitoare la Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, că este meritul întregii clase politice din ţara noastră ‘faptul că poate face ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului’.

Potrivit premierului, acest sprijin este ‘absolut necesar’ pentru Republica Moldova, aflată ‘într-un moment extrem de dificil financiar şi bugetar’ ca urmare a sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă, ‘pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE şi s-a alăturat ţărilor europene în opoziţie faţă de agresiunea Federaţiei Ruse’, dar şi din cauza problemelor din sistemul bancar.

‘Este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie doar de vorbe şi încurajări doar verbale din partea României. Are nevoie de sprijin concret. (…) Cred că este un moment în care, fără a câştiga din punct de vedere financiar, România poate să arate că ajută în momente dificile. Precizez că împrumutul se face cu o dobândă egală cu dobânda plătită de către statul român. Practic, nu pierdem nimic, nici nu câştigăm nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a-i sprijini’, a spus Ponta, adăugând că una dintre condiţiile stipulate în acord prevede obligativitatea ca Guvernul de la Chişinău să negocieze şi să încheie un acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Premierul a precizat că, împreună cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a finalizat calculele pentru cea de a doua rectificare bugetară a anului în curs şi ‘pentru anumite domenii se alocă mai mulţi bani decât toţi cei 150 de milioane împrumutate Moldovei’.

‘Cred că ar fi fost un gest meschin din partea României să spună ‘nu’ solicitării de ajutor’, a mai spus Ponta.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017. Conform documentului menţionat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie ‘sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015′.