Victor Ponta: Probabil Cioloş a primit informaţii greşite de la consilierii săi tehnocraţi sau urechişti

Fostul premier Victor Ponta a comentat, duminică, pe Facebook, declaraţiile prim-ministrului Dacian Cioloş cu privire la blocarea Programului Operaţional Regional, afirmând că acesta probabil a primit informaţii greşite de la consilierii săi ‘tehnocraţi’ sau ‘urechişti’.

‘Joi, în baza unor informatii greşite primite probabil de la consilierii săi ‘tehnocraţi’ (sau urechişti), dl Cioloş anunţa că Programul Operaţional Regional e blocat! Mă bucur că s-a lămurit rapid că nu era deloc aşa (noroc cu lămuririle prompte ale Comisiei Europene) şi a făcut precizările necesare. Să greşeşti e uman, să perseverezi…’, a scris Ponta pe reţeaua de socializare.

Ulterior, Dacian Cioloş a revenit asupra acestui subiect şi a precizat că, între timp, a aflat că autorităţile de la Bucureşti au trimis Comisiei Europene clarificările aşteptate legate de anumite subiecte, adăugând că POR nu este blocat.

‘Înţeleg formula ‘politică’ prin care ‘programul s-a deblocat în urma unei discuţii cu dna Creţu’. Ce bine ar fi să fie aşa simplu – dar un simplu telefon la Marius Nica (fost ministru al fondurilor europene – n.r.) şi se lămureau lucrurile imediat’, a adăugat Ponta.

Fostul premier subliniază că e important pentru România să evite în viitor asemenea ‘gafe’, susţinând că, în 2012, România avea absorbţie de 6% şi toate programele blocate.

‘Acum mergem spre 70% cu toate programele operaţionale, cu o capacitate administrativă radical schimbată şi îmbunătăţită prin munca multor oameni de bună credinţă! Nu degeaba în 2014 am fost locul 1 în UE la creşterea procentuală a absorbţiei de fonduri structurale! Şi putem să rămânem aşa şi în 2016′, a mai scris Ponta pe Facebook.

Joi, Dacian Cioloş anunţa, după discuţia cu comisarul european Corina Creţu, că Programul Operaţional Regional aferent perioadei 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene.

Ulterior, Corina Creţu a explicat că Programul Operaţional Regional nu este întrerupt formal, ci că există o scrisoare de atenţionare din partea Comisiei Europene privind anumite corecţii financiare şi, după aplicarea acestor măsuri, plăţile, care acum sunt parţiale, vor fi făcute integral.