Victor Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei naţionale pentru integrarea refugiaţilor

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu membrii Coaliţiei naţionale pentru integrarea refugiaţilor, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

În cadrul reuniunii au fost analizate ‘aspecte concrete legate de integrarea celor câteva mii de refugiaţi care vor ajunge în România, pe măsură ce se va pune în aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiaţi sosiţi în ultimele luni în sudul Europei’.

‘Între problemele care vor trebui să îşi găsească o rezolvare legislativă rapidă se află simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiaţii trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integraţi ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislaţiei şi create mecanisme care să permită accesul refugiaţilor la învăţarea limbii române, la accesul gratuit al copiilor, dar şi al unora dintre adulţi la educaţie, pentru asigurarea unei asistenţe medicale de bază prin eliberarea unui cârd special de sănătate, accesul pe piaţa muncii, dar şi la diverse forme de formare profesională, accesul la servicii bancare ş.a’, anunţă Guvernul.

De asemenea, s-a stabilit că până pe 10 noiembrie, la nivelul unităţilor administraţiei locale, să se finalizeze inventarul tuturor spaţiilor de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaţilor.

Totodată, s-a decis că Ministerul Educaţiei să organizeze, în săptămânile următoare, câteva centre teritoriale în care se vor desfăşura activităţile specifice de învăţare a limbii române, după metode asemănătoare ‘anului pregătitor’ pe care îl parcurg studenţii străini înscrişi în învăţământul universitar.

Potrivit Guvernului, ‘expertiza organizaţiilor non-guvernamentale în domeniul primirii şi integrării refugiaţilor şi azilanţilor s-a dovedit extrem de utilă în identificarea unor soluţii punctuale la numeroasele provocări pe care se apreciază că le va duce cu sine fluxul de refugiaţi’.

Următoarea reuniune a Coaliţiei naţionale pentru integrarea refugiaţilor va avea loc pe 16 noiembrie iar până atunci se vor desfăşura ‘activităţi pregătitoare pe cinci grupuri de lucru: soluţii de armonizare legislativă, integrarea socială, integrarea culturală, integrarea locală, necesarul de logistică primară’.