Victor Ponta: Să reluăm bătălia cu birocraţia; salarii mai mari – când vor fi mai multă responsabilitate şi competenţă

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că trebuie să se reia “bătălia” cu birocraţia şi lipsa responsabilităţii, subliniind că salariile vor fi mărite când se va ajunge la competenţă şi răspundere în rândul autorităţilor publice.

“Poate (…) încercăm şi reluăm bătălia cu birocraţia, cu plimbatul hârtiilor şi cu aruncatul responsabilităţii. Aud în fiecare zi doar cereri de măriri de salarii, dar nu aud că se întâmplă ceva în acele autorităţi publice centrale sau locale, să fie mai puţină birocraţie, mai multă responsabilitate. Asta nu vrea nimeni – să fie mai responsabil. Toată lumea vrea salariu mai mare, în rest … şi salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate. Mesaj foarte clar pentru toată lumea şi pentru Ministerul de Finanţe şi pentru autorităţi locale: salarii mai mari când vin competenţă şi responsabilitate mai multă, că, de fapt, de acolo se întâmplă toate lucrurile”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, în ultimii 25 de ani a existat un regres şi este mai multă birocraţie.

“Nu cred că putem să spunem că în 25 de ani am progresat prea mult. Dimpotrivă, am regresat. Avem mai multă birocraţie şi mai multă lipsă de responsabilitate decât aveam acum 25 de ani”, a afirmat Ponta.

Şeful Executivului le-a atras atenţia miniştrilor că în instituţiile pe care le conduc sunt “mii de funcţionari” neschimbaţi de ani de zile, în ciuda modificărilor la nivel guvernamental.

“Aveţi mii de funcţionari care sunt de cinci ani, de zece ani, de douăzeci de ani în ministere, plimbă hârtii şi când apar necazuri schimbăm guverne, schimbăm miniştrii, schimbăm primari, dar ei rămân tot acolo. Şi fac tot ceea ce au făcut până acum şi o să avem iarăşi nenorociri. Degeaba am câştigat bătălia cu economia, că bătălia cu birocraţia nu am câştigat-o. Ştiţi foarte bine acest lucru şi poate că, într-un moment mai puţin tensionat, o să discutăm despre acest lucru”, a completat Victor Ponta.