Victor Ponta: Suntem obligaţi să ne coordonăm politicile cu Bulgaria şi Serbia ca să nu rămânem cumva să plătim oalele sparte

România va continua să îşi coordoneze politicile în privinţa migraţiei cu Bulgaria şi Serbia, pentru a nu-şi asuma responsabilităţi diferite de cele care există pe plan european, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

“Bine este pentru noi să ne coordonăm politicile cu vecinii şi prietenii noştri Bulgaria şi Serbia, în aşa fel încât să nu rămânem noi cumva cei care să plătim oalele sparte sau să ne asumăm responsabilităţi, altele decât cele care sunt pe plan european. Asta vom face în continuare, vom colabora cu vecinii noştri, avem politici comune, suntem solidari cu Europa, dar nu vrem să rămânem singuri”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Sâmbătă, la Sofia, la reuniunea trilaterală cu omologii din Bulgaria şi Serbia, premierul Victor Ponta a declarat că, dacă sunt ţări care îşi închid frontierele şi construiesc garduri, România, Bulgaria şi Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, “dar aceasta nu este o soluţie bună”. Premierul român a subliniat că soluţia bună este o acţiune comună a întregii Europe în problema migraţiei.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul Ponta nu a avut mandat să angajeze România în vreun fel prin declaraţiile susţinute la Sofia.