Victor Ponta: Transparenţa e întotdeauna alegerea corectă pentru un guvern

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri la Summitul Global pentru o Guvernare Deschisă că transparenţa este, în orice situaţie, alegerea corectă pentru un guvern şi că oamenii sunt gata să ierte greşelile guvernanţilor câtă vreme aceştia arată că sunt transparenţi şi nu vor decât să conducă bine.

“Când mi-am preluat mandatul, în urmă cu patru ani, eram un tânăr politician. Acum nu mai sunt tânăr, dar sunt mult mai experimentat. (…) Am învăţat patru lecţii importante. Prima e că transparenţa este întotdeauna, în orice situaţie, alegerea corectă pentru un guvern. Tendinţa naturală (…) a instituţiilor şi chiar a politicienilor este să fie cât mai secretoşi, să ascundă ceva şi acest lucru duce întotdeauna la un eşec. Oamenii aşteaptă transparenţă din partea noastră. Sunt gata să ierte greşelile noastre dacă demonstrăm că suntem transparenţi, dacă demonstrăm că nu avem nimic de ascuns, că doar vrem să guvernăm mai bine şi să învăţăm din greşelile noastre”, a afirmat Ponta.

O a doua lecţie despre care a vorbit premierul este aceea că modele bune de guvernare pot fi luate ca exemplu de la o ţară la alta.

“Chiar dacă ţările şi sistemele politice sunt atât de diferite, există experienţe şi metode care pot fi învăţate de la o altă ţară. Sunt sigur că metodele bune ale unui guvern bun, de aici, din Mexic, sau din oricare altă ţară, pot fi aplicate în România iar noi putem împărtăşi cu dumneavoastră experienţele noastre pozitive sau negative pentru a învăţa din ele”, a arătat Ponta.

El a vorbit, de asemenea, despre impactul noilor tehnologii asupra actului de guvernare, dar şi despre necesitatea cooperării între organizaţiile neguvernamentale, societate civilă şi instituţii private cu guvernul, această colaborare fiind, în opinia sa, “o alegere inteligentă” a unui executiv care vrea să aibă o bună activitate.

Premierul Victor Ponta participă, miercuri şi joi, în Mexic, la Summitul Global pentru o Guvernare Deschisă, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite Mexicane, Enrique Pena Nieto, care este în acelaşi timp şi şeful Executivului.